O dištriktuálny biskupský stolec ECAV v Prešove sa uchádzajú dvaja kandidáti

10.08.2007 Prešov

Prešov 10. augusta (TASR) - O biskupský stolec Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (VD ECAV) v Prešove sa uchádzajú dvaja kandidáti - Katarína Hudáková a Slavomír Sabol.
Členovia 131 cirkevných zborov v šiestich seniorátoch VD vyberú jedného z nich vo voľbách v dvoch vytýčených termínoch, 9. alebo 16. septembra.
Podľa dnešných informácií z Biskupského úradu VD ECAV v Prešove pre TASR kandidatúry prijali a odobrili účastníci kandidačnej porady a členovia nominačného výboru na zasadnutí 9. augusta. Žiadni ďalší záujemcovia o najvyšší post vo VD neboli.
Funkcia biskupa VD ECAV nie je obsadená od novembra 2006, keď sa jej výkonu vzdal zo zdravotných dôvodov Igor Mišina. Na jeho druhé šesťročné obdobie ho zvolili členovia CZ v júni 2006. Odvtedy budú septembrové voľby v poradí štvrté. Naposledy sa neúspešné voľby biskupa VD konali v termínoch 15. a 22. apríla, keď nebol zvolený ani jeden z dvoch kandidátov. Biskupove kompetencie vykonáva, až do zvolenia nového biskupa, Jozef Havrila, zástupca biskupa VD a senior Turčianskeho seniorátu so sídlom v Necpaloch.
Obaja schválení kandidáti doteraz nekandidovali vo voľbách. Hudáková je seniorkou Liptovsko-oravského seniorátu VD ECAV a farárkou v Liptovskom Ondreji, Sabol je farárom v Bystrom nad Topľou v okrese Vranov nad Topľou. O jednom z dvoch termínov môžu rozhodnúť v samotných cirkevných zboroch. Víťazom volieb je ten, kto dostane nadpolovičnú väčšinu hlasov.
Voľby vyhlásilo presbyterstvo VD ECAV na zasadnutí v piatok 8. júna.
 

Vyberte región